Падащо Меню
Професия "Съдебно куче"
Един ден в обувките на кучетата в съда.
Що е то "Съдебно куче" ?
Това е професионално обучено куче, което е завършило акредитирана организация за обучение на кучета-асистенти, член на Assistance Dogs International. Такива кучета подпомагат жертви на престъпления , свидетели и други, по време на разследването и самото съдебно производство. Също оказват съдействие на жертвите по случаи в Нарко съдилищата и Психиатричните съдилища по време на тяхното възстановяване от наркотици, алкохол, психични заболявания и пост-травматично стресово разстройство. Най-често деца.
Това е кошмарът на всеки от нас:
Представете си, че сте жертва на тежко престъпление. Светът ви се срива - уплашен сте, изтощен, физически наранен и напълно завладян.Полицията и прокурорите разпитват за най-малките детайли, които ви принуждават да преживявате случката отново и отново. В крайна сметка ще трябва да се изправите срещу извършителя в съда, да свидетелствате и отново да възродите ужаса в себе си. Емоционално парализиран сте, не знаете дали може да го направите.
Сега си представете същата ситуация, но този път специално куче почива на краката ви по време на всяко интервю, сяда с вас извън съдебната зала, докато чакате да свидетелствате - може би дори отива до свидетелското място с вас - и стои до вас при изричане на присъдата. Този четирикрак "адвокат" на жертва / свидетеля, ви помага да останете спокойни. Галите меката му козина, гледате в топлите му очи и усещате успокояващата тежест на главата му, която лежи върху краката ви. Той е там за вас, като ви дава точно това, от което имате нужда в този момент: сила да преминете през тази част от кошмара.
Интересни факти
за "Съдебните кучета"
2003-та
е годината, в която за първи път се използва куче за подпомагане на жертва в съдебен процес
Голдън ретривър
е породата, от която най-често идват "Съдебните кучета"
САЩ
е първата държава, в която на практика тези кучета влизат в помощ
18 месеца
продължава обучението на едно такова куче
"Съдебните кучета"
обикновено се отглеждат и обучават от организации за кучета, които са членове на Assistance Dogs International - международната асоциация за кучета-асистенти.

Този тип кучета обаче, не са обслужващи кучета, защото не помагат на лица с увреждане.
Повечето от тези кучета са голдън ретривъри или лабрадори. Обикновено са прекарали 18 месеца, отгледани от доброволец с ежеседмични класове по покорство, отделно от това - са посещавали минимум 6 месеца професионален треньор на кучета. През това време обучителите в организацията внимателно преценяват кои помощни кучета имат най-добрият темперамент за работа в съдебната среда. Успешното съдебно куче ще има тихо, спокойно поведение и ще бъде самоуверено. Кучето също така трябва да бъде адаптируемо, силно социално и да работи самостоятелно с много хора през един типичен ден. В допълнение към основното обучение на кучето, което трябва да включва преминаване на тест за достъп до обществото, кучето трябва да може да толерира хора, носещи разнообразие от дрехи от всички сфери на живота, ядосани хора, наркомани, деца, , и емоционално наситени ситуации. Най-важното е, че кучето трябва да знае кога да се ангажира публично с хората и кога да стане почти невидимо за продължителни периоди от време, по време на съдебното заседание. Водачът на едно такова съдебно куче също получава интензивно обучение, преди двамата да се дипломират. Обикновено водачите на такива кучета, са адвокати, психолози, прокурори и други съдебни работници.

Когато съдебните кучета не са в съда, те са обикновени домашни любимци, които живеят с техните водачи. Играят, забавляват се и живеят като всяко едно куче :)

Свържи се с нас сега:
Close
Messenger
Mail
Phone
Made on
Tilda